Поврзете се со нас

Новости

Симовски: Резултатите од Пописот ќе бидат обработени до крајот на август

Симовски: Резултатите од Пописот ќе бидат обработени до крајот на август

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, очекува конечните податоци од Пописот да бидат готови четири месеци по завршување на процесот. „Согласно Законот за попис ние имаме шест месеци рок да ги објавиме конечните податоци. Меѓутоа, очекуваме и работиме на тоа да бидат многу порано. Нашите

Повеќе

НВО Инфоцентар: Работилница за пописот за локалните новинари

НВО Инфоцентар: Работилница за пописот за локалните новинари

Дваесетина новинари од локалните и регионалните медиуми, како и дописници од локалните заедници во државава, на  24 март, учестуваа на онлајн работилница посветена на претстојниот Попис на населението, становите и домаќинствата, во организација на НВО Инфоцентарот. Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски и Јасмина Ѓоргиева,

Повеќе

Пописот обезбедува важни и суштински податоци за планирање на развојот

Пописот обезбедува важни и суштински податоци за планирање на развојот

Пописот е најобемно и најмасовно статистичко истражување кое вообичаено се спроведува на десет години. Последниот попис во Република Северна Македонија беше спроведен во 2002 година, што значи дека речиси две децении во земјава нема точна статистика за бројот на население, бројот на домаќинства, куќи, станови, згради, ниви,

Повеќе

Досега се самопопишале 130 илјади иселеници, дури и во африкански држави

Досега се самопопишале 130 илјади иселеници, дури и во африкански држави

Над 130 илјади македонски граѓани кои живеат во дијаспората се попишаа преку апликацијата за самопопишување заклучно со 22 март. Последниве денови бројот на самопопишани започна благо да расте. Според евиденцијата, најмногу попишани има во Швајцарија. По неа следуваат Германија, Австрија и САД. Во европските држави, нашата дијаспора

Повеќе

Попис 2021: Комбиниран метод со максимална електронска заштита на податоците

Попис 2021: Комбиниран метод со максимална електронска заштита на податоците

Во државава нема сеопфатни регистри на населението и во овој момент не е можен исклучиво електронски попис. Пописот 2021 ќе се спроведе преку комбиниран метод на попишување. Ќе се користат два извори на податоци: Теренски – попишување преку директни интервјуа со граѓаните Административни – претпописна база Овластен

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се собираат податоци за проблемите на лицата со попреченост

Што треба да знаете за пописот: Ќе се собираат податоци за проблемите на лицата со попреченост

Здравствениот систем и социјалните институции не располагаат со детални и  сеопфатни податоци за сите лица кои имаат определени сетилни или телесни ограничувања. Со пописот се опфаќа целото население, па податоците што ќе се соберат ќе бидат добра основа за градење квалитетни политики и практики на еднакви можности

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат сите згради и годината кога се изградени

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат сите згради и годината кога се изградени

Во пописот ќе има сет прашања за видот на живеалиште. Понудените одговори ќе бидат: станбена, нестанбена зграда, зграда за колективно живеење, друга населена просторија. Треба да се има предвид дека зграда е секој градежен објект што има покрив и четири самостојни ѕидови кои се протегаат од земјата

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат сите станови во државава

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат сите станови во државава

Пописот ќе ги опфати сите станови во земјата, наменети за живеење, без разлика дали тие се користат за постојано живење, за времено живеење (одмор, рекреација, сезонски работи), или пак се ненаселени. Ќе се попишат и сите други видови простории или објекти кои не се станови, но за

Повеќе

Прес на ДЗС: Одложување на пописот не е опција

Прес на ДЗС: Одложување на пописот не е опција

На прес-конференцијата за тековните активности во рамки на Пописот на населението, домаќинствата и становите, портпаролката на Државниот завод за статистика, Јасмина Ѓоргиева соопшти дека во дијаспората досега се самопопишале 121.580 државјани. Повторно беше упатен повик до граѓаните кои живеат во странство да земат учество во Пописот 2021,

Повеќе

Ако попишувачот не ве најде дома, со белешка ќе ве извести кога пак ќе дојде

Ако попишувачот не ве најде дома, со белешка ќе ве извести кога пак ќе дојде

Доколку попишувачот не ги најде дома лицата кои треба да ги попише ќе остави белешка кога повторно ќе дојде на таа адреса. Ова во изјава за Плусинфо го потврди директорот на Државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски. Според Симовски: „Доколку попишувачот на точната адреса не најде

Повеќе