Поврзете се со нас

Досега се самопопишале 130 илјади иселеници, дури и во африкански држави

Над 130 илјади македонски граѓани кои живеат во дијаспората се попишаа преку апликацијата за самопопишување заклучно со 22 март. Последниве денови бројот на самопопишани започна благо да расте.

Според евиденцијата, најмногу попишани има во Швајцарија.

По неа следуваат Германија, Австрија и САД. Во европските држави, нашата дијаспора се самопопишала во Белгија, Шведска, Данска, Словенија.

Самопопишани има и од Обединетите Арапски Емирати, Катар, Саудиска Арабија, Грузија, Кина.

Од евидецијата на Државниот завод за статистика се гледа и дека иако во помал број, самопопишани има и во африканските земји како Џибути, Свазиленд, островите Аруба и Бахами, потоа од Фарските острови, Антарктикот…

Самопопишувањето се одвива електронски, лесно и брзо и ќе трае до 21 април.

 

Прилогот е подготвен со поддршка на Фондацијата Отворено општество Македонија (ФООМ). Содржината е одговорност на НВО Инфоцентарот и таа не ги одразува секогаш ставовите на ФООМ.

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar