Поврзете се со нас

Анализи

Известувањето на медиумите за Пописот 2021

Известувањето на медиумите за Пописот 2021

НВО Инфоцентарот спроведе мониторингот на медиумското покривање на Пописот 2021 година во периодот од 15 март до 2 април и од 5 до 30 септември 2021 година. Мониторингот вклучи девет медиуми (четири онлајн портали и пет национални ТВ-станици: Курир.мк, Плусинфо.мк, Фронтлајн.мк, 360 Степени.мк, МРТ1, Сител, Телма, Алфа

Повеќе

Пописот 2021 заврши, а резултатите ќе бидат познати до март 2022 година

Пописот 2021 заврши, а резултатите ќе бидат познати до март 2022 година

Пописот 2021 почна на 5 септември и траеше 26 дена односно заврши на 30 септември. Според официјалните резултати на Државниот завод за статистика (ДЗС), вкупно се попишани 1.832.696 граѓани, над 568 илјади домаќинства и 837.255 станови. Директорот на државниот завод за статистика, Апостол Симовски, изјави дека бројката

Повеќе

Moниторинг на медиуми: Доминација на информациите за текот на попишувањето

Moниторинг на медиуми: Доминација на информациите за текот на попишувањето

Период на мониторинг: 5 – 17 септември 2021 – Медиумите главно известуваа за тоа како се одвива процесот на попишување на населението и кои се најважните информации од терен. – Високи 66.8% од вкупниот број анализирани содржини се однесуваа на пописните активности. – За разлика од пролетниот

Повеќе

Втора недела од Пописот 2021: Попишувањето интензивно, надмина 1 милион попишани граѓани

Втора недела од Пописот 2021: Попишувањето интензивно, надмина 1 милион попишани граѓани

  Втората недела од пописот се одвиваше без никакви технички проблеми и со забрзано темпо. Откако беа отстранети проблемите со сајбер нападите на интернет страницата на Државниот завод за статистика (ДЗС) што се појавуваа во првата недела, процесот се интензивираше и во изминатите седум дена беа попишани

Повеќе

Прва недела: Техничките проблеми се надминати, пописот продолжува

Прва недела: Техничките проблеми се надминати, пописот продолжува

  Пописот на населението, домаќинствата и становите почна на 5 септември и за една недела попишани се вкупно 308.551 лица, 95.040 домаќинства и 130.107 станови. Изминатата недела Пописот се одвиваше со кратки застои поради технички проблеми, но од Државниот завод за статистика велат дека тие се надминати

Повеќе

Истражување на Владата: 80% од граѓаните ќе учествуваат во пописот

Истражување на Владата: 80% од граѓаните ќе учествуваат во пописот

Висок процент на граѓани, дури 80% планираат да учествуваат во пописот на населението, покажа Истражувањето на јавното мислење и ставовите на јавноста за пописот на населението – 2021, на Владата на Република Северна Македонија, во март годинава. Половина од граѓаните (51%) кои одговориле дека нема да учествуваат

Повеќе

Мониторинг на медиумите: Изразена политизација на пописот

Мониторинг на медиумите: Изразена политизација на пописот

НВО Инфоцентарот, во периодот од 1 март до 2 април 2021 (во работни денови, понеделник – петок), го набљудуваше известувањето на медиумите за Пописот 2021. Во мониторингот беа вклучени 9 медиуми: 4 информативни портали (Плусинфо, Фронтлајн, Курир и 360 Степени) и централните вести на 5 национални телевизии,

Повеќе

Пописот обезбедува важни и суштински податоци за планирање на развојот

Пописот обезбедува важни и суштински податоци за планирање на развојот

Пописот е најобемно и најмасовно статистичко истражување кое вообичаено се спроведува на десет години. Последниот попис во Република Северна Македонија беше спроведен во 2002 година, што значи дека речиси две децении во земјава нема точна статистика за бројот на население, бројот на домаќинства, куќи, станови, згради, ниви,

Повеќе

Герасимовски: Сметам дека пописот може да се спроведе безбедно и сигурно

Герасимовски: Сметам дека пописот може да се спроведе безбедно и сигурно

Дончо Герсимовски е искусен долгогодишен специјалист во областа на статистиката, како и поранешен директор на Државниот завод за статистика. Со Герасимовски разговаравме за претстојниот попис, предизвиците со кои е соочена оваа статистичка операција во земјава и секако, за значењето на пописот за една држава. Познато е дека

Повеќе

Истражување: Каков попис и избирачки список ѝ се потребни на Република Македонија?

Истражување: Каков попис и избирачки список ѝ се потребни на Република Македонија?

Истражувањето е базирано на деск-анализа и на интервјуа со стручњаци, креатори на јавното мислење и политичари. Во подготовката на овој документ учествуваа: м-р Бојан Маричиќ, м-р Љупчо Петковски, Билјана Бејкова и Христена Антовска Јованчева.

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar