Поврзете се со нас

Новости

Објавени резултатите од Пописот 2021: Во државава живеат 1.836.713 граѓани

Објавени резултатите од Пописот 2021: Во државава живеат 1.836.713 граѓани

По две децении од одржувањето на последниот попис во 2002 година, бројот на жители во земјата е намален за 185.834 лица или за 9.2%. Според Пописот 2021, 58.44% до граѓаните се изјасниле како Македонци, 24.3% како Албанци, 3.86% Турци, 2.53% Роми, 0.47% Власи, 1.30% како Срби и 0.87% како Бошњаци.

Повеќе

Известувањето на медиумите за Пописот 2021

Известувањето на медиумите за Пописот 2021

НВО Инфоцентарот спроведе мониторингот на медиумското покривање на Пописот 2021 година во периодот од 15 март до 2 април и од 5 до 30 септември 2021 година. Мониторингот вклучи девет медиуми (четири онлајн портали и пет национални ТВ-станици: Курир.мк, Плусинфо.мк, Фронтлајн.мк, 360 Степени.мк, МРТ1, Сител, Телма, Алфа

Повеќе

Важноста на пописот низ илустрации

Важноста на пописот низ илустрации

Важноста на пописот низ илустрации

Повеќе

Пописот 2021 заврши, а резултатите ќе бидат познати до март 2022 година

Пописот 2021 заврши, а резултатите ќе бидат познати до март 2022 година

Пописот 2021 почна на 5 септември и траеше 26 дена односно заврши на 30 септември. Според официјалните резултати на Државниот завод за статистика (ДЗС), вкупно се попишани 1.832.696 граѓани, над 568 илјади домаќинства и 837.255 станови. Директорот на државниот завод за статистика, Апостол Симовски, изјави дека бројката

Повеќе

Пописот 2021 и известувањето во медиумите – од 5 до 17 септември 2021

Пописот 2021 и известувањето во медиумите – од 5 до 17 септември 2021

Мониторингот на НВО Инфоцентарот за медиумското покривање на Пописот 2021 година во периодот 5-17 септември 2021 година вклучи девет медиуми (четири онлајн портали и пет национални ТВ-станици: Курир.мк, Плусинфо.мк, Фронтлајн.мк, 360 Степени.мк, МРТ1, Сител, Телма, Алфа и Алсат М). Во текот на овој период беа објавени вкупно

Повеќе

Податоците од Пописот 2021 ќе бидат јавни и ќе се пребаруваат интерактивно

Податоците од Пописот 2021 ќе бидат јавни и ќе се пребаруваат интерактивно

  Според планот за објавување на податоците од Пописот 2021, Државниот завод за статистика најавува дека тие ќе бидат објавени во т.н. Цензус хаб – интерактивна база слична на Макстат-базата на податоци, од која корисниците сами ќе можат да си креираат табели според сопствените потреби. Оваа значи

Повеќе

Податоците од Пописот 2021 ќе бидат обработени според европски стандарди

Податоците од Пописот 2021 ќе бидат обработени според европски стандарди

Државниот завод за статистика (ДЗС) почнува да се подготвува за вториот дел од Пописот 2021 односно за обработката на добиените податоци од теренското попишување во земјава и од самопопишувањето на дијаспората во странство. Според најавите на ДЗС, обработката на податоците ќе се одвива според сите европски стандарди

Повеќе

Moниторинг на медиуми: Доминација на информациите за текот на попишувањето

Moниторинг на медиуми: Доминација на информациите за текот на попишувањето

Период на мониторинг: 5 – 17 септември 2021 – Медиумите главно известуваа за тоа како се одвива процесот на попишување на населението и кои се најважните информации од терен. – Високи 66.8% од вкупниот број анализирани содржини се однесуваа на пописните активности. – За разлика од пролетниот

Повеќе

Пописот заврши успешно – вкупно попишани 1.832.696 граѓани

Пописот заврши успешно – вкупно попишани 1.832.696 граѓани

„Нека ни е честито. Република Северна Македонија после 20 години има успешен попис“. Со овие зборови, директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски, на вечерната прес-конфернеција за јавноста официјално го означи Пописот како успешен. Според официјалните резултати што тој ги соопшти, вкупно се попишале 1.832.696 граѓани,

Повеќе

Пописот завршува вечерва во 20 часот – до вчера над 1,8 милиони попишани

Пописот завршува вечерва во 20 часот – до вчера над 1,8 милиони попишани

До претпоследниот ден на пописот, 29 септември до 20 часот, според податоците на Државниот завод за статистика попишани се вкупно 1.813.153 граѓани, 562.110 доќаинства и 822.575 станови. Вечерва во 20 часот завршува процесот на попишување и пописната апликација се затвора. ДЗС ги повика оние граѓани кај кои

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar