Поврзете се со нас

Новости

Прва фаза на Пописот 2021: Попишани се 350 бездомници

Прва фаза на Пописот 2021: Попишани се 350 бездомници

Заврши попишувањето на бездомните лица. Првичината бројка е околу 350 лица кои се сместени во центрите во Визбегово и Чичино село. Ова го соопшти министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска. „Пописот на бездомните лица е целосно завршен. Попишани се сите кои се сместени во објектите

Повеќе

САД: Важно е пописот да биде спроведен успешно

САД: Важно е пописот да биде спроведен успешно

  Американскиот заменик-помошник државен секретар, Метју Палмер, како што извести Амбасадата на САД, на 26 март, разговарал со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и ја нагласил важноста од успешно спроведување на пописот на населението, како важна статистичка алатка за подобрување на управувањето.

Повеќе

Од 1 април секојднево ќе може да се следи бројот на попишани граѓани

Од 1 април секојднево ќе може да се следи бројот на попишани граѓани

Со официјалниот почеток на Пописот, на 1 април, граѓаните ќе можат на официјалната интернет-страница за Пописот 2021, секој ден да проверат колку луѓе се попишани. Ова го изјави портпаролката на Државниот завод за статистика, Јасмина Ѓоргиева, работилницата за новинари, во рамки на активноста „Статистика, не политика –

Повеќе

Електронски попис не е можен бидејќи нема адресен регистaр  

Електронски попис не е можен бидејќи нема адресен регистaр  

Државниот завод за статистика (ДЗА) најмногу посакува попис без теренско попишување. Ова го изјави првиот човек на ДЗС, Апостол Симовски, на работилницата за новинари, во рамки на активноста „Статистика, не политика – Попис 2021“, спроведувана од НВО Инфоцентар. Симовски рече дека тоа е најпосакуваната варијатна и за

Повеќе

Симовски: Резултатите од Пописот ќе бидат обработени до крајот на август

Симовски: Резултатите од Пописот ќе бидат обработени до крајот на август

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, очекува конечните податоци од Пописот да бидат готови четири месеци по завршување на процесот. „Согласно Законот за попис ние имаме шест месеци рок да ги објавиме конечните податоци. Меѓутоа, очекуваме и работиме на тоа да бидат многу порано. Нашите

Повеќе

НВО Инфоцентар: Работилница за пописот за локалните новинари

НВО Инфоцентар: Работилница за пописот за локалните новинари

Дваесетина новинари од локалните и регионалните медиуми, како и дописници од локалните заедници во државава, на  24 март, учестуваа на онлајн работилница посветена на претстојниот Попис на населението, становите и домаќинствата, во организација на НВО Инфоцентарот. Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски и Јасмина Ѓоргиева,

Повеќе

Пописот обезбедува важни и суштински податоци за планирање на развојот

Пописот обезбедува важни и суштински податоци за планирање на развојот

Пописот е најобемно и најмасовно статистичко истражување кое вообичаено се спроведува на десет години. Последниот попис во Република Северна Македонија беше спроведен во 2002 година, што значи дека речиси две децении во земјава нема точна статистика за бројот на население, бројот на домаќинства, куќи, станови, згради, ниви,

Повеќе

Досега се самопопишале 130 илјади иселеници, дури и во африкански држави

Досега се самопопишале 130 илјади иселеници, дури и во африкански држави

Над 130 илјади македонски граѓани кои живеат во дијаспората се попишаа преку апликацијата за самопопишување заклучно со 22 март. Последниве денови бројот на самопопишани започна благо да расте. Според евиденцијата, најмногу попишани има во Швајцарија. По неа следуваат Германија, Австрија и САД. Во европските држави, нашата дијаспора

Повеќе

Попис 2021: Комбиниран метод со максимална електронска заштита на податоците

Попис 2021: Комбиниран метод со максимална електронска заштита на податоците

Во државава нема сеопфатни регистри на населението и во овој момент не е можен исклучиво електронски попис. Пописот 2021 ќе се спроведе преку комбиниран метод на попишување. Ќе се користат два извори на податоци: Теренски – попишување преку директни интервјуа со граѓаните Административни – претпописна база Овластен

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се собираат податоци за проблемите на лицата со попреченост

Што треба да знаете за пописот: Ќе се собираат податоци за проблемите на лицата со попреченост

Здравствениот систем и социјалните институции не располагаат со детални и  сеопфатни податоци за сите лица кои имаат определени сетилни или телесни ограничувања. Со пописот се опфаќа целото население, па податоците што ќе се соберат ќе бидат добра основа за градење квалитетни политики и практики на еднакви можности

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar