Поврзете се со нас

Новости

Бујар Османи: Досега се попишале над 64.000 граѓани во дијаспората

Бујар Османи: Досега се попишале над 64.000 граѓани во дијаспората

Бројката на попишани граѓани од дијаспората преку онлајн апликацијата, надмина 64 000, информираше министерот за надворешни работи, Бујар Османи, на 15 март. Најмногу се попишале иселениците во Швајцарија, околу 16.000, што претставува речиси една четвртина од очекуваните бројки. Следни се Германија со околу 10.000 попишани иселеници и

Повеќе

Прва фаза на Пописот 2021: Османи – Веродостојните податоци ќе отворат нови можности за државата и за дијаспората

Прва фаза на Пописот 2021: Османи - Веродостојните податоци ќе отворат нови можности за државата и за дијаспората

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи преку видео порака им се обрати на нашите граѓани кои живеат во странство, за да ги повика да се попишат во што поголем број.  Од стартот на пописот за иселениците, на 1 март заклучно со 13 март,  попишани се околу 50.000

Повеќе

Пописот и КОВИД-19: Протокол за безбедно попишување на терен

Пописот и КОВИД-19: Протокол за безбедно попишување на терен

Попишувањето ќе се спроведува преку интервјуа „лице в лице“ во домовите на граѓаните. Тоа значи дека физичкиот контакт на лицата кои ќе се попишуваат и попишувачите е неминовен. Процедурата за попишување ќе трае во просек 20-ина минути. Домаќинствата ќе ги посетува само еден попишувач. Имајќи го предвид

Повеќе

Пописот и КОВИД-19: Протокол за попишување на заболените од коронавирусот

Пописот и КОВИД-19: Протокол за попишување на заболените од коронавирусот

И покрај глобалната епидемија со коронавирусот, со попишувањето ќе бидат опфатени и лицата кои во моментот на Пописот ќе бидат позитивни на Ковид-19. Нивниот број ќе се следи на дневна основа. Според протоколот на Комисијата за заразни болести, Државниот завод за статистика од „Мој термин“, на дневна

Повеќе

Пописот и КОВИД-19: Протокол за безбедно тестирање на попишувачите

Пописот и КОВИД-19: Протокол за безбедно тестирање на попишувачите

Тестирањето на попишувачите кои треба да го реализираат Пописот 2021, во услови на глобалната епидемија од Ковид-19, ќе се одвива во училиштата и тоа, според Протоколот за заштита од заразната инфекција, на Комисијата за заразни болести. Според Протоколот, мaксимално дозволениот број на лица во училниците е 12.

Повеќе

Пописот и КОВИД-19: Според ДЗС попишувањето е можно во дворовите и пред вратите на куќите и становите

Пописот и КОВИД-19: Според ДЗС попишувањето е можно во дворовите и пред вратите на куќите и становите

Попишувањето ќе се врши пред вратите или во дворовите на куќите и становите. Државниот завод за статистика (ДЗС) е подготвен најголемата статистичка операција да се спроведе по протокол без да се доведе во опасност здравјето на граѓаните. Одложување засега нема, а тоа може да го побара  само

Повеќе

Пописот и КОВИД-19: Стевановиќ уверува дека протоколот обезбедува апсолутно сигурни услови за спроведување на процесот

Пописот и КОВИД-19: Стевановиќ уверува дека протоколот обезбедува апсолутно сигурни услови за спроведување на процесот

Директорката на Инфективната клиника уверува дека Протоколот за попис, кој на предлог на Комисијата за заразни болести беше усвоен од Владата, обезбедува апсолутно сигурни услови за спроведување на процесот на попишување.

Повеќе

Што треба да знаеме за пописот: Концепт „место на вообичаено живеење“

Што треба да знаеме за пописот: Концепт „место на вообичаено живеење“

Населението ќе се попишува според концептот „место на вообичаено живеење“. Ова значи дека секое лице треба да има едно место каде што вообичаено живее. На ваков начин ќе се избегнат ситуации едно лице да биде попишано повеќе пати, да биде опфатено во вкупното население на повеќе од

Повеќе

Што треба да знаеме за пописот: Кој и што ќе се попишува?

Што треба да знаеме за пописот: Кој и што ќе се попишува?

Првото прашање поврзано со пописот е кој и што сè ќе се попишува, односно што ќе опфати Пописот. Според Законот за попис и Методологијата за попишување, со пописот ќе бидат опфатени три единици: население, станови и домаќинства. Со попишувањето ќе се обезбедат податоци за тоа како попишаните

Повеќе

Прва фаза на ПОПИСОТ 2021: За една недела се самопопишале над 40.000 иселеници

Прва фаза на ПОПИСОТ 2021: За една недела се самопопишале над 40.000 иселеници

Во првите седум дена од пописот за иселениците, на електронската апликацијата за попишување се пријавиле, односно ја пополниле 40397 граѓани. Граѓаните од дијаспората ќе можат да се самопопишат до 21 април. Државниот завод за статистика (ДЗС) објави дека е во постојана комуникација со македонските иселеници, дека пополнувањето

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar