Поврзете се со нас

Попишани се над 600.000 лица

Вкупно 618.120 лица, 191.839 домаќинства и 257.099 станови се попишани заклучно со 20 часот вчера, објави Државниот завод за статистика.

Можноста за самопопишување на лица во странство, пак, досега ја искористиле – 192.827 лица.

Од ДЗС велат дека одбивањата на луѓето да се попишат досега се малубројни, а техничките проблеми со кои се соочуваше пописниот процес се надминати.

За сите дилеми и нејаснотии кои граѓаните ги имаат во врска со процесот на попишување, можат да се обратат во Бирото за Попис, на телефонските броеви кои се објавени на веб-страницата popis2021.stat.gov.mk.

Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, кој официјално започна на 5 септември ќе трае до 30 септември.

Прилогот е подготвен со поддршка на Фондацијата Отворено општество Македонија (ФООМ). Содржината е одговорност на НВО Инфоцентарот и таа не ги одразува секогаш ставовите на ФООМ.

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar