Поврзете се со нас

Новости

Пописот и Ковид-19: Преку „Мој термин“ ќе се добиваат податоци за новозаболените кои треба да се попишат

Пописот и Ковид-19: Преку „Мој термин“ ќе се добиваат податоци за новозаболените кои треба да се попишат

Од следната недела преку системот „Мој термин“, Државниот завод за статистика (ДЗС) на дневна основа ќе добива податоци за сите новодијагностицирани случаи на заболени од коронавирусот според општини, за да се планира начинот на нивното попишување. Ова го најави Јасмина Ѓоргиева од ДЗС, на прес-конференцијата на 19

Повеќе

КОВИД-19 Протокол за безбедно попишување на терен

КОВИД-19 Протокол за безбедно попишување на терен

Попишувањето ќе се спроведува преку интервјуа „лице в лице“ во домовите на граѓаните, но може и надвор – двор, тераса, веранда, пред влезовите на зградите. Процедурата за попишување ќе трае во просек 20 минути. Попишувањето на терен ќе се одвива според следниве препорачани мерки: Интегралниот текст на

Повеќе

Regjistrimi dhe KOVID-19: Protokolli për regjistrim të sigurt në terren

Regjistrimi dhe KOVID-19: Protokolli për regjistrim të sigurt në terren

Regjistrimi dhe KOVID-19: Protokolli për regjistrim të sigurt në terren Regjistrimi do të kryhet nëpërmjet intervistave “ballë për ballë” në shtëpitë e qytetarëve, por mund të kryhet edhe jashtë – oborr, tarracë, verandë, para hyrjeve të ndërtesave. Procedura e regjistrimit zgjat mesatarisht 20 minuta Regjistrimi në terren

Повеќе

Трет конкурс за попишувачи со рок на пријавување до 20 март

Трет конкурс за попишувачи со рок на пријавување до 20 март

Државниот завод за статистика повторно објави конкурс за избор на реонски попишувачи за 36 пописни реони во кои недостигаат попишувачи. Огласот е со кратки рокови и трае три дена, од 18 до 20 март. „Апелираме до сите заинтересирани лица да се пријават на конкурсот и на тој

Повеќе

Прва фаза на Пописот 2021: Заврши попишувањето на припадниците на АРМ во „Криволак“

Прва фаза на Пописот 2021: Заврши попишувањето на припадниците на АРМ во „Криволак“

Државниот завод за статистика (ДЗС) информираше дека е завршен пописот на сите припадници на Армијата на Република Северна Македонија кои се на тримесечна обука на полигонот „Криволак“. „Во Центарот за обука „Пепелиште“ со почитување на сите предвидени протоколи  за заштита од ширењето на коронавирусот, припадниците на Армијата

Повеќе

ПОПИС 2021: Претставници на влашката заедница на средба во Владата

ПОПИС 2021: Претставници на влашката заедница на средба во Владата

На 18 март, во Владата се одржа средба меѓу претставници на влашката заедница во земјава и националниот координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка, Роберт Алаѓозовски, на која се разговарало за значењето за спроведување на успешен попис. На средбата, претставниците од влашката заедница

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Попишувањето ќе ги мапира миграциите во државава

Што треба да знаете за пописот: Попишувањето ќе ги мапира миграциите во државава

Попишувањето треба да одговори на прашањето каква е миграциската мапа на државата. Едно од првите прашања кои ќе ги добиете се за тоа во која земја сте родени. Земја на раѓање е државата во која се наоѓа местото на раѓање на лицето. Ова е важно за да

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Попишувањето ќе ја отслика економската активност на населението

Што треба да знаете за пописот: Попишувањето ќе ја отслика економската активност на населението

  Што ќе ве прашаат попишувачите од економскиот сет прашања? Прашањата за економската активност кои ќе ви ги постават попишувачите се многу важни за пазарот на трудот. Се однесуваат на неделата која му претходи на пописот, од 25 март до 1 април 2021 година, пред да стапи

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Обезбедување податоци за степенот на урбанизација на државата

Што треба да знаете за пописот: Обезбедување податоци за степенот на урбанизација на државата

Со Пописот 2021 ќе се обезбедат податоци за локацијата на местото каде што живеете, за тоа колку области се урбани, а колку се рурални. Попишувачите ќе собираат и податоци за тоа каков е степенот на урбанизација на местото на работа и школување. Податоците што ќе се соберат

Повеќе

Прва фаза на Пописот: Досега се самопопишаа речиси 70.000 иселеници

Прва фаза на Пописот: Досега се самопопишаа речиси 70.000 иселеници

  Преку интернет-апликацијата за самопопишување, заклучно до 16 март во 8 часот, се попишале приближно 70 илјади граѓани, поточно 68.668. Во просек, дневно се попишуваат околу 6000 иселеници. Предничат иселениците во Швајцарија со околу 16 илјади а потоа следат Германија со 10 илјади и Италија со 6

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar