Поврзете се со нас

Пописот заврши успешно – вкупно попишани 1.832.696 граѓани


„Нека ни е честито. Република Северна Македонија после 20 години има успешен попис“.

Со овие зборови, директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски, на вечерната прес-конфернеција за јавноста официјално го означи Пописот како успешен.

Според официјалните резултати што тој ги соопшти, вкупно се попишале 1.832.696 граѓани, над 568 илјади домаќинства и 837.255 станови во државата.

Симовски рече дека 91% од сите објекти во државата биле предмет на пописот, а 9% не биле предмет на попис, бидејќи не се објекти за домување.

„Целосно и успешно го опфативме севкупното населние кое живее во државата“, рече Симовски.

Од дијаспората, вкупно се попишале 204.805 граѓани, од кои најмногу од западноевропските земји, а помал интерес имало од прекуокеанските земји.

На прес-конференцијата беше кажано и дека попишувачите биле упорни и ги посетувале оние граѓани кои првично не ги пронаоѓале во домовите. Постоела и можноста за попишување во некоја од канцелариите на ДЗС.

Симовски објасни и дека и оние малку граѓани кои не биле попишани, сепак нема да останат непопишани, бидејќи при обработката, ќе се користат постојните бази на податоци.

Директорот на ДЗС, објасни и дека следува период на обработка на податоците. Им честиташе на сите вработени во ДЗС, комисиите, реонските инструктори и попишувачи, медумите, граѓанските организации, како и до сите граѓани.

Податоците од Пописот ќе бидат објавени најдоцна до март следната година.

Пописот почна на петти септември и траеше заклучно со 30 септември во 20 часот.

Прилогот е подготвен со поддршка на Фондацијата Отворено општество Македонија (ФООМ). Содржината е одговорност на НВО Инфоцентарот и таа не ги одразува секогаш ставовите на ФООМ.

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar