Поврзете се со нас

Новости

Истражување на Владата: 80% од граѓаните ќе учествуваат во пописот

Истражување на Владата: 80% од граѓаните ќе учествуваат во пописот

Висок процент на граѓани, дури 80% планираат да учествуваат во пописот на населението, покажа Истражувањето на јавното мислење и ставовите на јавноста за пописот на населението – 2021, на Владата на Република Северна Македонија, во март годинава. Половина од граѓаните (51%) кои одговориле дека нема да учествуваат

Повеќе

Центарот за повици за дијаспората има нов режим на работа

Центарот за повици за дијаспората има нов режим на работа

Телефонските броеви со „Whats app“  и „Viber“ конекција (+389 71/483-313 и +389 71/483-291) ќе бидат достапни секој работен ден, од 8 до 16 часот, по македонско време.

Повеќе

Кампањата на ДЗС за Пописот 2021 ќе започне во август

Кампањата на ДЗС за Пописот 2021 ќе започне во август

Кампањата на Државниот завод за статистика за теренскиот попис во септември, веќе е креирана. Според ДЗС, речиси 80% од предвидените продукти се подготвени и опфаќаат повеќе начини на анимирање на граѓаните за оваа исклучително важна статистичка операција: „Тоа се плакати, билборди, „дор-хенгери“, интернет-банери, видео и аудио спотови,

Повеќе

„Онлајн“ кампањата за самопопишување на дијаспората продолжува

„Онлајн“ кампањата за самопопишување на дијаспората продолжува

  Во пресрет на Пописот на населението, кампањата за поттикнување на дијаспората да се самопопише продолжува и ќе се одвива претежно преку социјалните мрежи, велат од Државниот завод за статистика (ДЗС): „Кампањата кон дијаспората не може да се спроведува никако поинаку освен преку социјалните медиуми и евентуално

Повеќе

ДЗС пресметува колку ќе чини одложениот попис

ДЗС пресметува колку ќе чини одложениот попис

  Одложувањето на пописот од април за септември годинава има финансиски импликации, сметаат од Државниот завод за статистика (ДЗС). „Во моментов се прават пресметките за досегашната искористеност на буџетот за попис и колку дополнителни средства ќе бидат потребни за негова реализација во септември“, велат во ДЗС. Очекуваме

Повеќе

Државниот завод за статистика се подготвува за пописот во септември

Државниот завод за статистика се подготвува за пописот во септември

  Државниот завод за статистика (ДЗС) се подготвува за претстојниот попис на населението и смета дека нема да има никакви проблеми во организацијата на оваа статистичка операција. „Генерално, впечатоците се позитивни, како во однос на соработката со комисиите на пописните реони, така и од организациски аспект“, велат

Повеќе

Попис 2021: Секој обид за измама на системот за евиденција ќе биде откриен

Попис 2021: Секој обид за измама на системот за евиденција ќе биде откриен

Од Заводот за статистика (ДЗС) посочуваат дека сите евентуални обиди за измама во системот за евидентирање ќе бидат откриени во текот на обработката на податоците, односно по завршувањето на фазата на попишување. „Сите случаи ќе бидат детално проверени (преку базите на податоци), а доколку се утврди дека

Повеќе

Вакцинираните ќе имаат предност при изборот на попишувачи

Вакцинираните ќе имаат предност при изборот на попишувачи

Вакцинацијата нема да биде услов за избор на попишувачи за пописот во септември, но кандидатите кои ќе бидат вакцинирани најверојатно ќе имаат поголеми шанси да бидат селектирани: „Имајќи предвид дека вакцинирањето е на доброволна основа, не постои можност тоа да биде услов за избор на попишувачи, но

Повеќе

Над 190 илјади граѓани од дијаспората се самопопишаа

Над 190 илјади граѓани од дијаспората се самопопишаа

Иако попишувањето е одложено, самопопишувањето продолжува. Од 1 март кога почна  самопопишувањето, заклучно со 24 мај вкупно се самопопишале над 190 илјади граѓани од дијаспората, поточно 190.045. Убедливо најмногу попишани (приближно 70%) според евиденцијата на Државниот завод за статистика има од три европски држави. Најмногу има од

Повеќе

Мониторинг на медиумите: Изразена политизација на пописот

Мониторинг на медиумите: Изразена политизација на пописот

НВО Инфоцентарот, во периодот од 1 март до 2 април 2021 (во работни денови, понеделник – петок), го набљудуваше известувањето на медиумите за Пописот 2021. Во мониторингот беа вклучени 9 медиуми: 4 информативни портали (Плусинфо, Фронтлајн, Курир и 360 Степени) и централните вести на 5 национални телевизии,

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar