Поврзете се со нас

Новости

Измени на Законот за попис на населението

Измени на Законот за попис на населението

На 2 април, Собранието ги усвои измените на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија во 2021 година и го одложи пописот за септември 2021 година. Закон за измени на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во РСМ, 2021 година

Повеќе

Пописот 2021 одложен за септември

Пописот 2021 одложен за септември

  Собранието доцна вечерта на 2 април ги донесе измените на Законот за попис, со што статистичката операција што првично беше планирано да почне на први април, се одложува за пет месеци,  односо за периодот од 5 до 30 септември. Измените и дополнувањата на законот беа донесени

Повеќе

Заводот е подготвен за попис, иако го чека донесувањето на измените на законот

Заводот е подготвен за попис, иако го чека донесувањето на измените на законот

  Државниот завод за статистика (ДЗС) нема да ги започне пописните активности на терен, заради новонастанатата ситуација во врска со Пописот 2021 односно  ќе го чека евентуалното усвојувањето на измените на Законот за попис, со кој оваа статистичка операција треба да се одложи за септември годинава. Во

Повеќе

Одложувањето на пописот се уште не е усвоено од Собранието

Одложувањето на пописот се уште не е усвоено од Собранието

  Пописот на лицата, домаќинствата и становите кој требаше да започне на 1 април,  по лидерската средба на премиерот Зорана Заев и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицковски на 29 март, е одложен за септември. Иако, Премиерот го најави одложувањето на пописот за 5 септември, тој се уште

Повеќе

Досега се самопопишале над 171.620 иселеници

Досега се самопопишале над 171.620 иселеници

  Според евиденцијата на Државниот завод за статистика, од 1 март до 29 март, преку електронската апликација, се самопопишале  171.620 иселеници. Само на 29 март  се попишале над 11.000 лица. Наши иселеници покрај во европските земји, САД, Канада, Австралија и Нов Зеланд, има и во многу други

Повеќе

Пописот не е само бројка – од него зависи квалитетот на живот

Пописот не е само бројка – од него зависи квалитетот на живот

 „Недостигаат 2000 негувателки и воспитувачки“, „Долги се листите за чекање за сместување на децата во постојните скопски градинки, „Недостиг од лекари-специјалисти во Источна Македонија“, „Недостиг од работна сила во Северна Македонија“. Ова се само дел од насловите во медимите кои често ги читаме, а кои се однесуваат

Повеќе

Уште три дена до почетокот на Пописот

Уште три дена до почетокот на Пописот

  На 1 април, поточно за три дена, во 8 часот наутро ќе започне Пописот на населението, становите и домаќинствата во земјава. Попишувањето ќе трае до 21 април, до 20 часот. Попишувачите ќе бидат на терен секој ден од 8 до 20 часот. Доколку не ве пронајдат

Повеќе

Кампањата „Попис Конечно“ претставена на ТВ 24Вести

Кампањата „Попис Конечно“ претставена на ТВ 24Вести

  Извршната директорка на НВО Инфоцентарот, Билјана Бејкова, на 26 март, гостуваше во живо во емисијата „Студио 10“, на ТВ 24Вести. Во разговорот со водителот Огнен Јанески, Бејкова информираше за информативно-едукативната кампања на НВО Инфоцентарот, #ПописКонечно која има за цел граѓаните да бидат што е можно поквалитетно,

Повеќе

Прва фаза на Пописот 2021: Попишани се 350 бездомници

Прва фаза на Пописот 2021: Попишани се 350 бездомници

Заврши попишувањето на бездомните лица. Првичината бројка е околу 350 лица кои се сместени во центрите во Визбегово и Чичино село. Ова го соопшти министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска. „Пописот на бездомните лица е целосно завршен. Попишани се сите кои се сместени во објектите

Повеќе

САД: Важно е пописот да биде спроведен успешно

САД: Важно е пописот да биде спроведен успешно

  Американскиот заменик-помошник државен секретар, Метју Палмер, како што извести Амбасадата на САД, на 26 март, разговарал со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и ја нагласил важноста од успешно спроведување на пописот на населението, како важна статистичка алатка за подобрување на управувањето.

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar