Поврзете се со нас

Новости

Прес на ДЗС: Одложување на пописот не е опција

Прес на ДЗС: Одложување на пописот не е опција

На прес-конференцијата за тековните активности во рамки на Пописот на населението, домаќинствата и становите, портпаролката на Државниот завод за статистика, Јасмина Ѓоргиева соопшти дека во дијаспората досега се самопопишале 121.580 државјани. Повторно беше упатен повик до граѓаните кои живеат во странство да земат учество во Пописот 2021,

Повеќе

Ако попишувачот не ве најде дома, со белешка ќе ве извести кога пак ќе дојде

Ако попишувачот не ве најде дома, со белешка ќе ве извести кога пак ќе дојде

Доколку попишувачот не ги најде дома лицата кои треба да ги попише ќе остави белешка кога повторно ќе дојде на таа адреса. Ова во изјава за Плусинфо го потврди директорот на Државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски. Според Симовски: „Доколку попишувачот на точната адреса не најде

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат пет типови семејства

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат пет типови семејства

Според Методологијата на Пописот 2021, семејството може да биде составено од најмалку две лица (нема едночлено семејство). Семејство e социолошка категорија и е дефинирано како заедница на две или повеќе лица кои живеат во исто домаќинство и кои се поврзани преку брак, друг вид на регистрација или

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат домаќинствата

Што треба да знаете за пописот: Ќе се попишуваат домаќинствата

Според Методологијата за Попис 2021, домаќинството е економска категорија и се дефинира како група лица кои живеат заедно, во ист стан и заеднички ги трошат своите приходи. Домаќинствата може да бидат самечки (само едно лице) или повеќечлени. Тие може да бидат семејни (едно или повеќе семејства), несемејни

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Слика за степенот на писменост и образование на населението

Што треба да знаете за пописот: Слика за степенот на писменост и образование на населението

Пописот ќе обезбеди податоци за тоа какво е нивото на писменост, но и степенот и видот на образование на населението. Пописот, на пример, ќе ја даде сликата за тоа колкав број од населението во државава е неписмено или нема завршено никаков степен на образование. Од попишувачите ќе

Повеќе

Што треба да знаете за пописот: Ќе се собираат податоци за земјоделството

Што треба да знаете за пописот: Ќе се собираат податоци за земјоделството

Податоците од претстојниот попис ќе дадат слика за земјоделството во државава односно ќе обезбедат податоци за тоа колку домаќинства се  ангажирани во земјоделско производство. Ќе се попишува и вкупната обработлива површина на земјиштето без разлика каде се наоѓа земјиштето – на територијата на општината каде што живее

Повеќе

Герасимовски: Сметам дека пописот може да се спроведе безбедно и сигурно

Герасимовски: Сметам дека пописот може да се спроведе безбедно и сигурно

Дончо Герсимовски е искусен долгогодишен специјалист во областа на статистиката, како и поранешен директор на Државниот завод за статистика. Со Герасимовски разговаравме за претстојниот попис, предизвиците со кои е соочена оваа статистичка операција во земјава и секако, за значењето на пописот за една држава. Познато е дека

Повеќе

Прва фаза на Пописот: Заврши попишувањето на затворениците, бездомниците и дипломатите во странство

Прва фаза на Пописот: Заврши попишувањето на затворениците, бездомниците и дипломатите во странство

Во периодот од 1 до 15 март се попишуваа четири категории граѓани: затворениците и притворените лица, бездомниците, припадниците во дипломатско-конзуларните претставништва во странство, како и припадниците на АРМ во странство. Според надлежните институции, досега немало проблеми во попишувањето за ниту една од наведените категории граѓани. Во оваа

Повеќе

Пописот и Ковид-19: Преку „Мој термин“ ќе се добиваат податоци за новозаболените кои треба да се попишат

Пописот и Ковид-19: Преку „Мој термин“ ќе се добиваат податоци за новозаболените кои треба да се попишат

Од следната недела преку системот „Мој термин“, Државниот завод за статистика (ДЗС) на дневна основа ќе добива податоци за сите новодијагностицирани случаи на заболени од коронавирусот според општини, за да се планира начинот на нивното попишување. Ова го најави Јасмина Ѓоргиева од ДЗС, на прес-конференцијата на 19

Повеќе

КОВИД-19 Протокол за безбедно попишување на терен

КОВИД-19 Протокол за безбедно попишување на терен

Попишувањето ќе се спроведува преку интервјуа „лице в лице“ во домовите на граѓаните, но може и надвор – двор, тераса, веранда, пред влезовите на зградите. Процедурата за попишување ќе трае во просек 20 минути. Попишувањето на терен ќе се одвива според следниве препорачани мерки: Интегралниот текст на

Повеќе

USAID

Напомена

Оваа интернет-страница е редизајнирана со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Информациите објавени на оваа интернет - страница му припаѓаат на НВО Инфоцентарот и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за меѓународен развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

NVO Infocentar