Поврзете се со нас

Статии

24 Анализа: Зошто Македонија не може да спроведе попис?

24 Анализа: Зошто Македонија не може да спроведе попис?

Дебата на 24 вести, на тема „Зошто Македонија не може да спроведе попис?“. Домаќин Душица Мрѓа, соговорници Дончо Герасимовски, статистичар и поранеше директор на Заводот за статистика, Афердита Хаџијаха Имери експертка за социјална вклученост и Билјана Бејкова од НВО Инфоцентар.

Повеќе

Завршна дебата „Пописот е демократија а не само етничка бројка“

Завршна дебата „Пописот е демократија а не само етничка бројка“

Владата и без да направи попис многу добро ја знае старосната структура на населението во Македонија, смета професорката Фросина Ременски. Според нејзе, сите популистички мерки на Владата кон старите лица, јасно покажува дека старите лица се најбројната категорија во Македонија особено ако се земат предвид истражувањата на сериозни меѓународни институции кои покажуваат дека во последните осум години Македонија ја напуштиле без малку половина милион граѓани.

Повеќе

Ал Џезира Балкан: Македонија го планира развојот според пописот во 2002 година

Ал Џезира Балкан: Македонија го планира развојот според пописот во 2002 година

Македонија својот развој го планира според податоците од 2002 година. После прекинатиот попис во 2011, нема најава за одржување нов попис во скоро време. И покрај тоа што не постои политичка волја, невладините организации потсетуваат на предностите на точните податоци за миграцијата, инфраструктурата, образованието и старосната структура на населението во Македонија.

Повеќе

Дончо Герасимовски: Квалитетни мерења можат да се постигнат само со деполитизиран попис

Дончо Герасимовски: Квалитетни мерења можат да се постигнат само со деполитизиран попис

Интервју за значењето, препораките и спроведувањето на пописо, со Дончо Герасимовски, демограф со богато четириесетгодишно искуство и поранешен директор на државниот Завод за статистика.

Повеќе

Марјан Забрчанец: Со демографска структура на младите од пред дванаесет години нема реални образовни политики

Марјан Забрчанец: Со демографска структура на младите од пред дванаесет години нема реални образовни политики

Интервју со Марјан Забрчанец, долгогодишен активист и актуелен извршен директор на Младинскиот образован форум (МОФ), за проблемите во креирањето образовни политики без точна демографска структура на младите во Македонија.

Повеќе

Пописот не им оди во прилог на политичките елити

Пописот не им оди во прилог на политичките елити

Македонија е една од ретките земји во светот што нема спороведено попис на населението, иако има обврска тоа да го прави на секои 10 години. Оваа исклучително значајна статистичка операција политичките елити во државата ја сведоа на етничко пребројување, а пописот во 2011 година беше неуспешен затоа што стана заложник на политиката, посочуваат граѓанските организации и експертите.

Повеќе

Арсим Зеколи: На долг рок, без попис, државата губи кредибилност и релевантност

Арсим Зеколи: На долг рок, без попис, државата губи кредибилност и релевантност

Интервју со Арсим Зеколи, аналитичар и поранешен амбасадор на Македонија во ОБСЕ, Виена, и амбасадор на ОБСЕ во Туркменистан, за загубите што ги трпи Македонија од неспроведувањето попис.

Повеќе

Анализа: Пописот е демократија, а не само етничка бројка

Анализа: Пописот е демократија, а не само етничка бројка

Оваа анализа претставува обид да се согледаат причините заради кои Пописот 2011 не успеа во Македонија, но уште повеќе да се согледаат причините заради кои пописот на населението е исклучителна важна статистичка операција за државата и за нејзиниот развој.

Повеќе

Пописот е основа за креирање политики во сите области

Пописот е основа за креирање политики во сите области

Пописот не значи пребројување на населението по етничка основа, туку е статистичка операција која дава увид во состојбата на теренот и обезбедува релевантни податоци врз основа на кои ќе се креираат понатамошните политики и стратегии во сите области, оваа поента беше истакната на вчерашната дебата во Струмица „Пописот е демократија, а не само етничка бројка“.

Повеќе

Дебата „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“ во Струмица

Дебата „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“ во Струмица

Утре, 4 јуни 2014, во Струмица, со почеток во 18 часот, во х. Тивериопол ќе се одржи дебатата „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“.

Повеќе

Донатори

USAID

FOOM

Напомена

Интернет - страницата е дел од проектот „Пописот е демократија, а не само етничка бројка!“, поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско општество, кој го спроведува Фондација Отворено општество Македонија.
Информациите објавени на оваа интернет - страница не се официјални информации на Владата на САД и не ги претставуваат погледите и позициите на Агенцијата на Соединетите Американски Држави за меѓународен развој (УСАИД) или на Владата на САД.

Партнери

NVO Infocentar CRM
 
8-mi Septemvri MCET